piatok 28. júna 2013

Prečo si nehľadaj prácu III.

Vitajte v treťom pokračovaní seriálu "Prečo si nehľadaj prácu". Po slušných ohlasoch na prvé dve série nastal čas napísať tretiu. Dnes sa porozprávame o slobode. O rozdielnych pohľadoch na slobodu zamestnanca a podnikateľa aj o tom, čo sú Tvoje tri najdôležitejšie investície. 

O psovi a vlkovi
Vlk raz zbadal psa ako sedí na dvore a odvážil sa prísť bližšie. Pes bol najedený, napitý. Vlk sa ho opýtal: - Ako to, že tak dobre vyzeráš?- Mám majiteľa a ten ma kŕmi. Dvakrát denne.Vlk si povedal, ako sa má ten pes veru dobre, veľmi sa nenadrie a má každý deň čo jesť.- A povedz mi prosím ešte jednu vec, kto ťa uviazal na reťaz? - Poľovník, - povie pes. - Jeho počúvam na slovo a dostanem za to najesť.- Len nech taký osud nepostihne nás vlkov! Radšej budem hladný, ako takú ťarchu vláčiť!

Každý má v živote možnosť voľby, či príjme úlohu psa alebo vlka. Nechať sa uviazať na reťaz na 40 rokov do zamestnania, dostať vždy výplatu na to, aby sa človek dosýta najedol, zaplatil výdavky a čakať každý týždeň, kedy už príde piatok večer, aby sa reťaz na chvíľu uvoľnila. Alebo si vybrať pozíciu vlka a starať sa o svoje živobytie sám, no mať za to slobodu. Za akú sumu peňazí by si predal tú svoju slobodu? 330€ mesačne? Či 700€? Alebo potrebujete 1500€ a necháte si uviazať reťaz okolo krku? Úspech je voľba a každý deň sa rozhodujeme, čo nám viac vyhovuje. A netvrdím, že musíme žiť všetci ako vlci. Tvrdím len to, že ak žijete ako pes a sťažujete sa na výplatu, zlého šéfa, málo dovoleniek, či stereotyp a nedočkáte sa žiadneho uznania v práci, možno nastal čas na zmenu. 

3 najcennejšie investície
Každý človek má komodity, ktoré dokáže investovať a podľa toho, ako ich investuje sa bude vyvíjať jeho život. Ak s nimi naloží nesprávne, nemusí sa všetko vyvíjať podľa predstáv. 

Prvá investícia - ČAS
Všetci ho máme rovnako. Približne 24 hodín každý deň. Niečo prespíme, niečo sa minie na bežné potreby. V každom prípade by sme si mali nájsť v prvom rade čas, ktorý strávime s rodinou. Potom nasleduje veľmi dôležité rozhodnutie - čas, o ktorom rozhodujeme môžme investovať do realizácie svojich cieľov alebo cudzích cieľov. Čo to znamená? 8 hodín denne, kedy pracuješ - realizuješ si svoje (dopredu stanovené) ciele alebo si plní ciele Tvoj zamestnávateľ? 

Druhá investícia - ROZUM
V škole nás to dobre naučili - čo sa v živote naučíš, to Ti už nikto nevezme. Problém bol možno v tom, čo sme sa učili, no jedno je isté - investícia do vzdelania je po čase druhou najdôležitejšou. Takže ak sa budete učiť veci, ktoré sú v praxi nepoužiteľné, staré a zbytočné, investujete nesprávne. Týmto priamo ukazujem na mnoho vecí, ktoré sme sa v školách učili a boli len na to, aby sme si to pár dní pamätali a potom čím skôr zabudli. Že to má zmysel ma nikto nepresvedčí. Schopnosť komunikácie, skúsenosť vedieť sa zorientovať v nových informáciách, schopnosť organizovať si svoj čas, finančná gramotnosť, líderstvo a mnoho ďalších o ktorých sa na školách skoro nič nedozviete a ak áno, tak často od ľudí, ktorí tomu sami nerozumejú (vážim si pár tých, ktorí áno). 

Tretia investícia - PENIAZE
Áno, až na treťom mieste, aj keď si mnoho ľudí myslí, že by mali byť na prvom. Pokiaľ neviete správne rozhodnúť o svojom čase a vedomostiach, bude Vám zbytočne vedieť rozhodovať o svojich peniazoch. Na túto tému si určite napíšeme samostatný článok, zatiaľ stačí vedieť, že aj to je dôležité poznať. 

Zamestnanie ako pohodlie
Rozhodol si sa, že prvé čo urobíš po škole bude, že si nájdeš prácu, tak ako všetci. Tam začína koreň celého zla. Zamestnanie je krátkodobé riešenie dlhodobého problému. Neskôr sa pozrieme na to, prečo je to tak, dnes sa vrátim k 3 investíciam z pohľadu zamestnania. Čas - v zamestnaní človek predá zväčša 8 hodín každý deň za mesačnú mzdu. Akú cenu má Tvojich 8 hodín? Niekto bol ochotný Ti zaplatiť za to, že budeš v tom čase robiť presne to, čo rozhodne on. Takže o prvej investícii väčšinou človek, ktorý sa zamestná nerozhoduje. Rozum - povinné školenia, nové programy v práci a hromada informácii, ktoré sa máš naučiť. Nemusí to byť problém, ak je to vec, ktorá Ťa zároveň baví a dokáže ti v živote zarobiť dosť peňazí na penziu, bývanie, deti, zabezpečenie rodiny a sny, ktoré chceš realizovať. Ak to tak nie je, nastal čas prehodnotiť.Peniaze - o tých v skupine zamestnancov človek nerozhoduje. O hrubej mzde rozhoduje zamestnávateľ. Predtým ako prídu na účet, štát vezme ±47%(pozri článok "Pomôžte pri pátraní"), potom ešte ďalších 20% na DPH. Možno si poviete, že s tým nejde nič urobiť, no vedzte, že ide.Ako si na tom Ty, rozhoduješ o svojich investíciach alebo rozhodujú za Teba iní? Si radšej pes alebo vlk? 

Sledujte aj naďalej blog "Z nuly do plusu" alebo napíšte mail na orosmiroslav@gmail.com s akýmikoľvek názormi. 

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára