streda 5. júna 2013

Prečo si nehľadaj prácu II.

V prvej časti "Prečo si nehľadaj prácu" sme si povedali o tom, že predtým ako sa človek vôbec rozhodne niečomu sa v živote venovať, mal by sa najprv zamyslieť nad tým, aké má v živote ciele. Napísať ich a zadefinovať. Merateľné ciele. Byť právnik nie je cieľ, to je prostriedok na plnenie cieľov. Často si to ľudia mýlia.

Rozmeniť svoj život na drobné
Acharit. Slovo, ktoré sa dnes už nedá ani preložiť, pochádza z hebrejčiny a v minulosti sa používalo na vyjadrenie spôsobu pozerania sa na svet od konca smerom k dnešnému dňu. To znamená, že si najprv poviem, kde sa chcem dostať a až potom vyrazím na cestu. Čo by si chcel aby o tebe povedali na tvojom pohrebe? Rodina, priatelia, kolegovia, okolie?
Náš život je ako rebrík opretý o vysokú budovu, mrakodrap. Každý deň sa posunieme o jeden stupienok smerom ku koncu rebríka, blížime sa k streche budovy. Vačšinou sa pozeráme na najbližší krok a kráčame "na istotu". Krok po kroku náš život plinie až sme na vrchole budovy a ako sme deň po dni pozerali na najbližší stupienok, z vrcholu budovy sa rozhliadneme dookola a zistíme, že síce sme na konci rebríka, no opreli sme ho o nesprávnu budovu. Čas nedá vrátiť. Naozaj sa neoplatí porozmýšľať, zasnívať a až potom sa vydať na cestu?

Peniaze ako prostriedok na realizáciu cieľov. 
V prvom rade chcem aby ste vedeli, že si nemyslím, že peniaze sú v živote na prvom mieste. Nie som blázon. Tento blog je venovaný podnikaniu a financiám, preto chcem ukázať úlohu peňazí pri realizácii snov. Ak je cieľ merateľný má mať 3 parametre:
- odpoveď na otázku čo je to
- odpoveď na otázku kedy to má nastať
- cenu alebo odpoveď na otázku čo má nastať
Peniaze sú myšlienka. Hodnotu nemajú o nič väčšiu ani menšiu ako im pripisujeme. Kto však tvrdí, že nie sú dôležité, nech najprv vyskúša žiť 3 mesiace bez nich. Úplne.

Praktická časť
Finančná sloboda, časová sloboda - dajú sa dosiahnuť v športe, show businesse, v podnikaní a výhrou v lote (o výhre v lote budem písať samostatný článok). Šport som robil celé detstvo, zranenia spôsobili, že sa ním nebudem môcť slušne živiť. Talent na show business dokážem triezvo zvážiť, že nemám.
Podnikanie je odpoveď pre ľudí, ktorí nemajú talent, nemajú predpoklady, no majú túžbu v srdci za ktorou vytrvalo pôjdu. Nie je to vyšliapaný chodníček, je to cesta plná neúspechu a pádov, no v cieli čaká odmena. Možno počas nej zistíte, že odmenou je už cesta samotná. Ak si povieš, že to nie je pre teba, máš pravdu a výhovorku zároveň. Možno sa opýtaj seba samého prečo si vlastne na tomto blogu a dočítal si článok až do konca. Na začiatku mojej cesty by si ma nepresvedčil a nikdy by som neveril, ako pozitívne mi to rozhodnutie zmení život a život môjho okolia.
Na záver už len úprimné želanie - prajem ti vrelo a zo srdca, aby si svoj životný rebrík oprel o tú budovu, na ktorej streche si budeš môcť povedať - áno, to bola tá správna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára