sobota 15. júna 2013

Šíri sa epidémia?

V čase keď naše zdravotníctvo pokryvkáva a rastie počet nových vírusov a chorôb sa nachvíľu zastavíme a pozrieme sa na to, či môžme niektoré zo symptómov zastaviť. Nebudeme sa však venovať chorobám, ktoré liečia lekári. Nepredpíšeme úspešnu liečbu pľúcam, pečeni ani boľavému hrdlu. Budeme liečiť naše zvyky. 

Prvý zvyk - lenivý kapor
Poznáme sviatočnú rybičku, ktorá si leží vo vani a nehýbe sa. Ešte nevie, čo ju čaká, no je kľudná. Voda všade dookola, žalúdok plný, bublinky stúpajú - na čo premýšľať dopredu. Cíti síce cibuľku z kuchyne, no to určite nie je súčasť omáčky na kapra. Tento živočích trpí jednou vážnou nákazou. Je to choroba, s ktorou sa väčšinou už narodíme - lenivosť. Odkladá povinnosti na zajtra, vymyslí aj nevymysliteľnú výhovorku, opakuje vety typu "to nie je premňa". Nakazení sme skoro všetci. Lenivosť je hriech, liekom naň je vášeň. Nutnosť zapáliť sa pre ciele, ísť smerom, ktorým sa bežne ľudia nevydávajú, veriť v budúcnosť aj keď veci okolo nejdú vždy podľa predstáv. Nielen vedieť o tom, že to mám tak robiť. Ale urobiť to. A čo ak sa to hneď nepodarí? Radšej zhorieť ako vyhasnúť. 

Druhý zvyk - bojazlivý zajac
Zajac dokáže pri prekvapujúcom kontakte s človekom utekať úžasne rýchlo. Pozrime sa na strach cez našu optiku - ľudia ho majú častejšie ako je prirodzené. Televízne spravodajstvo, filmy a dnes už aj rozprávky vytvárajú v ľudoch neustále vypäté situácie. Sme v malých dávkach dopovaný strachom do žíl, až sa stane našim každodenným (ne)priateľom. Rande s ním však ničí našu tvorivosť, zastavuje potenciál, ktorý v sebe všetci ľudia majú. Liek? Čoho sa bojím, na to si siahnem. Samozrejme, ak ma to má priblížiť k cieľu. Skutočne najhoršia vec je, že sa nepodarí to, čo chcem - to sa však stane aj v prípade, že to nevyskúšam. 
Čo by si dnes urobil, ak by si nikdy nepoznal, čo je to strach? 

Tretí zvyk - čmeliak bez presudkov
V minulom storočí vedci vypočítali, že ak chce nejaký živočích vzlietnuť, musí mať dostatočne veľkú plochu krídel. Aby uniesla váhu jeho tela a neporušili sa aerodynamické zákony. Čmeliak to ako jediný živočích nespĺňa. To znamená, že má príliš malé krídla na to, aby vzlietol. Čmeliak o tom samozrejme nevie a lieta. Nie je dôležité, prečo bol výpočet vedcov nesprávny - no čo ak by sme žili život, kde nebudeme každý krok vedecky analyzovať... a vytvárať si predsudky? Často si dokážeme povedať, že nedokážeme tamto alebo ono. Že to nie je pre mňa. Aj toto je choroba, ktorú ide liečiť. Kým sa človek dožije dospelosti, počuje priemerne viac ako 15000 krát slová "na to nemáš", "to nedokážeš", "to sa nedá".  Často sa tak silno vryjú do pamäti, že tomu uveríme.
Liekom na predsudky a nízke sebavedomie je viera. V prvom rade musíme uveriť, že sme šikovnejší a že sa dá. Ak to dokázal čmeliak, verím, že to dokážeš aj ty.

Zvyky tvoria celý náš život. Duchovný, súkromný, kariérny a aj ten zdravotný stav, ktorý máme dnes sa vytváral za posledných 5 rokov. Ak chceme, aby sme o 5 rokov boli inde ako dnes, zmeňme najprv zvyky podľa ktorých konáme.

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára