nedeľa 23. júna 2013

Čo by ste mali vedieť o dopravných nehodách

V situácii, v ktorej by sme určite nechceli byť existujú pravidlá, ktoré 9 z 10 ľudí nepozná. Stres, napätie a dezinformácie spôsobia, že pri dopravných nehodách, po tom ako sa stanú, urobíme chyby, ktoré je potom neskoro ľutovať. Nebudeme sa venovať tomu, ako nehode predísť(čo je vždy najlepšie), ani prvej pomoci. Pozrieme sa na to, čo je treba urobiť pár minút po tom ako sa stane nehoda - z ekonomického pohľadu. 

Mýtus o poistení
Čo by ste riešili (z finančného hľadiska), keď sa zrazíte na ceste vy, auto plne obsadené a druhé auto plné ľudí? Povedzme, že vinníkom nehody ste vy. Plechy na autách sú obité, posádky sú mierne zranené. Väčšina ľudí privolá políciu, čo je prvé základné pravidlo. Urobia však často chybu v tom, že si myslia, že vo svojom povinnom zmluvnom poistení - PZP- majú poistené iba auto. Takže z PZP vinníka sa vyplatia škody na druhom aute. Je to pravda, no len polovičná. Každý z účastníkov nehody, ktorý bol zranený má nárok na odškodné na zdraví. Bez ohľadu na to, či má poistenie alebo nie, ak privolá políciu a nahlási, že bol zranený, dostane za svoje zranenia nemalé peniaze. 

Ako na to
Už sme si povedali, že každý zranení má nárok na odškodné. V niektorých prípadoch dokonca aj vodič, ktorý nehodu spôsobil. V rámci PZP je poistené aj zdravie ľudí, ktorí boli pri nehode. Je to však ťažký boj pohádať sa v týchto prípadoch s poisťovňou a keby ste to mali riešiť sami za seba, určite by som to nerobil. Druhým pravidlom je obrátiť sa v tomto prípade na odborníka. Mal by to byť človek, ktorý sa tejto problematike venuje a máte naňho dobré referencie. Potrebujete totiž zabezpečiť, aby ste mali obodované všetky úrazy, zabezpečili správne nahlásenie polícii a poisťovni. Malá chyba môže stáť veľa peňazí. 
Jedna moja klientka po nehode vystúpila z auta a policajtom povedala, že jej nič nie je. V tej chvíli jej naozaj nič nebolo, no večer ju začal pobolievať krk. Na druhý deň opuchol a na tretí deň šla pre istotu k lekárovi. Mala porušený krčný stavec, na odškodnom by dostala od 8000 do 12000€. Vzhľadom k tomu, že pracuje za 400€ mesačne, mohli sa jej tie peniaze hodiť. Keďže po nehode do správy o nehode napísala, že nebola zranená, nedostala ani cent. 

Kedy mám na odškodné nárok?
Vždy vtedy, keď sa stane nehoda, privoláme políciu a do správy o nehode zadáme, že sme boli zranení. Ak náhodou neprivoláme políciu je potrebné správu spísať a ísť k lekárovi čo najskôr. Na odškodné majú nárok všetci, ktorí boli zranení pri dopravnej nehode, vždy ľudia v aute, chodci, cyklisti a podobne. V niektorých prípadoch sa dá získať plnenie aj pre človeka, ktorý nehodu spôsobil. Ak je človek, ktorý nehodu spôsobil bez poistenia PZP, aj vtedy máme na odškodné nárok, dokonca aj keď z miesta nehody ujde a nenájdeme ho. Ľudia, ktorí sedia v aute pri mne a nehodu spôsobím ja, majú na odškodné nárok takisto. Na to majú samozrejme nárok aj pozostalí, ak sa stane to najhoršie. Môžme si dokonca žiadať peniaze aj za nehodu, ktorá sa stala pred troma rokmi. Spätne.

Pri vybavovaní plnenia z poisťovne sa nespôsobujú vinníkovi nehody žiadne problémy, nepotrebuje chodiť na súdy, nebude platiť peniaze zo svojho, dokonca sa mu nemusí dvihnúť ani cena jeho PZP. 

Akokoľvek zložito to môže vyzerať, zhrnutím do jednej vety: ak sa stane dopravná nehoda, pri ktorej mohlo dôjsť k zraneniu, zavolajte políciu a obráťte sa na odborníka pre riešenie odškodného pri dopravných nehodách. Najlepšie by bolo, ak by ste žiadnu z týchto informácii  nikdy v živote nevyužili. Ak to však bude potrebné, bolo by hlúpe nevyužiť zákony a nechať peniaze poisťovni.

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára