nedeľa 2. júna 2013

Ako si (ne)gramotný klient hypotéku vybavoval

Už je to pár rokov, kedy štát "rozdával" byty, mladí ľudia čoraz častejsie siahajú po hypotéke. Nalejme si však čistého vína a povedzme si o hypotékach pravdu - pozrime sa na úskalia, ktoré pri úveroch na bývanie hrozia.

Vybavím si hypotéku sám
Alebo mám veľmi dobrú známu v banke B, ona mi určite nechce zle.
Toto je prvá, podľa môjho skromného názoru vážna chyba. Operácia slepého čreva je jednoduchý chirurgický zákrok. Ak si prečítate pár riadkov na internete a máte dosť ostrý skalpel, zvládnete to bez pomoci lekára. Odvážne. Rovnako ako prečítať pár riadkov na internete o hypotékach a myslieť si, že to stačí. Obrátiť by ste sa určite mali na človeka, ktorý je odborník a nepracuje (!) v banke. Tam sú často tlačení do plnenia nereálnych plánov a veľmi ťažko poradia úver v konkurenčnej spoločnosti.

- Dobrý deň, chcel by som si čo najlacnejšie vybaviť bývanie.
- To nie je problém, určite však vynechajte našu banku, chodťe tuto cez cestu do banky B a nezabudnite hypotéku vhodne skombinovať so stavebným úverom v spoločnosti C. U nás teraz nie sú dobré podmienky.
- Aha ďakujem, ste taká čestná.

V reklame povedali, že schvaľujú do 24 hodín
Za jeden deň sa rozhodne o záväzku na 30 rokov. Nie vždy platí rýchlejšia vyhráva. O úvere sa potrebujete poradiť s človekom, na ktorého máte odporúčanie, jeho rady by mali byť bezplatné a odporúčanie kvalitné. Často platí, že čím je reklama úžasnejšia, tým je produkt menej výhodný.

Ja mám ešte čas, budem to riešiť vtedy, keď to budem potrebovať
Žiaľ, pre mnoho ľudí je investícia do ich bývania tou najväčšou investíciou v živote. Ak už je to tak, či onak, úver je najdrahší produkt na trhu. Áno, najdrahší. Zjednodušený príklad hovorí, že ak si požičiam 50000 eur na 30 rokov za priemerne 5% úrok, mesačne zaplatím 268,41 eura. Teda banke vrátim po 30 rokoch 96627,6 eura. Vrátim približne dvakrát viac. Je naivné si myslieť, že terajšie úroky na úrovni troch percent tu budú navždy. Vhodnou kombináciou so stavebným sporením, sporiacim účtom, či inou pomocou dokážete ušetriť tisíce až desaťtisíce eur. Ešte stále si myslíte, že máte čas?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára