piatok 7. júna 2013

Pomôžte pri pátraní...

Zlodeji. Keď Vám ukradnú peňaženku na ulici, prežijete negatívnu emóciu a zažijete pocit straty, krivdy a rozhorčenia. V tomto príspevku si povieme pár slov o tých, ktorí Vás v čase nepozornosti veľmi šikovne okradnú. Stačí malá chvíľka a zlodej využije profesionalitu jemu typickú - my si však ukážeme pár spôsobov ako týchto lúpežníkov odhaliť a krádeži predísť.

Začneme od najťažšej skupiny kriminálnikov, od tých, ktorí dokážu kradnúť tak nenápadne, že si ani nevšimnete, že ste sa stali ich obeťou.

Trojhlavý drak
Rozprávková postava, ktorá dokáže ohňom spáliť polovicu výplaty ešte predtým ako sa pripíše na účet. Že ste sa stali obeťou zistíte až keď si poriadne prečítate výplatnú pásku. Dane, odvody do sociálnej poisťovne a odvody do zdravotnej poisťovne sú tri hlavy draka, ktoré nepozerajú na princeznú, ale na výplatu. Človek zarábajúci 841,76€ v čistom, v hrubom má 1200 eur, no v skutočnosti je jeho mzda 1622,40€. Mnoho zamestnancov netuší, že nielen hrubá mzda je to, čo vyrobili, ale aj odvody, ktoré platí zamestnávateľ sú "ich" peniaze. Trojhlavý drak  spáli bez opýtania 780,64€ z výplaty po ceste na účet. Roky ľuďom na školeniach vysvetľujeme, že to nemusí byť tak. Podnikateľ ak zarobí 1622,4€, predtým ako zaplatí štátu, zaplatí najprv sebe. Odvody si tak dokáže znížiť v niektorých prípadoch na menej ako 60 euro mesačne. To je za rok 8600€ rozdiel, priemerne ak človek pracuje 40 rokov je to 344000€. 
Na každého draka sa našiel princ, ktorý ho skrotil. Ako je to u Vás? 


Martinko Klingáč

Rumpelstiltskin má svoje meno a uhádnuť ho je takmer nemožné. Problém je, že takmer. Oklamal Vás a povedal, že to môžte skúsiť, Vaša šanca sa však blíži k nule. Mnoho ľudí založí hľadanie peňazí na hádaní mena Martinka Klingáčika. Vezmú svoje "drobné" a navštívia les, kde Klingáčik býva, kúpia si los so svojimi obľúbenými číslami a podajú tipos. So slovami - veď raz sa musí šťastie usmiať aj na mňa. Áno, určite môžete zažiť šťastie. No hľadať ho treba inde ako u Martinka Klingáčika. Koniec koncov, vieme dopredu povedať, kto vždy vyhrá tipos. A nikdy to nebude inak - víťazom sa vždy stáva Tipos a.s..


Pinokio

Nekradne peniaze priamo, no klame a kradne niečo oveľa cennejšie ako majetok. Niečo, čo je Vašou najcennejšou investíciou. Kradne Váš čas. Je vo Vašom byte a posúva Vám polopravdy, no napriek tomu si mnohí bez Pinokia nevedia život predstaviť. Klame a čím väčšie klamstvo vymyslí, tým má väčšiu sledovanosť. Maskuje sa do malých krabičiek a tenkých LCD displejov. Ak by ste s týmto dreveným panáčikom strávili len pri sledovaní televíznych novín 1 hodinu denne, za rok ste chudobnejší o 365 hodín. To sú 2 pracovné mesiace alebo viac ako 30 prečítaných kníh.  Možno by Vaša rodina vedela tento čas využiť na lepšie budovanie vzťahov alebo by ste konečne našli čas na to, čo už roky odkladáte.

Či už ste niekedy zažili krádež na vlastnej koži alebo nie, vždy je dobré mať sa na pozore. Prípadné útoky a to, ako im predchádzate nahláste do diskusie, budeme kontaktovať a varovať okolie.

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára