piatok 5. júla 2013

Kam sa podel môj dôchodok

Problém, pred ktorým radi zavrieme oči. Je to ešte ďaleko. Nedožijem sa. Veď štát sa postará a ostatné výhovorky nepomáhajú. Hovoríme o dôchodkoch, teda o peniazoch, ktoré človek potrebuje, keď už nevládze alebo nechce pracovať. Kedysi to bolo jednoduché- rodilo sa veľa detí a bolo málo dôchodcov, takže stačilo, že tí, ktorí pracujú zaplatili odvody. Z tých odvodov potom sociálna poisťovňa vyplatila peniaze ľuďom, ktorí boli na dôchodku. Prečo to už nefunguje? A čo s tým treba urobiť? 

Populácia starne
Moji starí rodičia mali toľko súrodencov, že sa nevošli na jednu spoločnú fotku. Preženiem, keď s malou dávkou humoru napíšem, že ani ich rodičia nevedeli, koľko ich presne je. Dnes rodina často "z ekonomických dôvodov" má jedno, možno dve deti. Preto štát nestíha a ani nebude. Priemerná mesačná mzda na Slovensku za rok 2012 je 805€, priemerný dôchodok len 389€ a rozdiel sa stále zväčšuje. Preháňali by sme, ak by sme tvrdili, že na vine je Fico alebo Dzurinda. Je to situácia, ktorá sa (ne)rieši na celom svete. Spoliehať sa na to, že sa štát postará alebo sa nedožijem, či nebudem potrebovať peniaze je minimálne odvážne.

Riešenie číslo 1 - firma
Firma, ktorá prežije. Áno, čítate správne, aj takto sa dá vyriešiť dôchodok - vybudovaním spoločnosti, ktorá bude fungovať aj bez toho, aby ste v nej aktívne pracovali. Systém, ktorý buď vygeneruje príjem na dôchodku alebo sa dá pred dôchodkom predať a z peňazí za predaj "dožiť". Existujú 3 možnosti, ako sa to dá dosiahnuť: vlastný systém, ktorý si vymyslíme a nájdeme cestu sami, franšíza alebo štrukturálna firma.
Vlastný systém má nevýhodu v tom, že nie každý človek musí mať schopnosti na to, aby to dokázal, stretneš sa s korupciou, zbytočnou byrokraciou alebo na trh príde hráč s veľkým kapitálom a ak ho ty nemáš, môžeš zavrieť. Aj napriek týmto problémom poznám ľudí, ktorí to dokázali.
Zvyšné dva spôsoby sú jednoduchšie, pretože tam už niekto systém vymyslel, Tvojou úlohou je už len ho zopakovať. Vo franšíze si za systém zaplatíš. V štrukturálnej firme budeš musieť prežiť ťažší začiatok. Všetky tri spôsoby sú však možné a každá originálna výhovorka, prečo sa na to nehodíš Ťa môže stáť budúcnosť.

Druhá možnosť - odkladať si
Nadobudnúť počas života majetok. Buď si naspor dostatočnú sumu alebo kúp 2-3 nehnuteľnosti, ktoré sa dajú prenajať. Nasporiť si dostatočnú sumu neznamená, že stretneš úžasného predajcu investičného životného poistenia, ktorý do kalkulácie výslednej sumy napíše, že sa Tvoje peniaze budú každý rok zhodnocovať 8% úrokom. Nereálna fikcia. Napíšem o nich zvlášť článok, teraz poviem len to, že na dôchodku rátaj len so sumou, ktorú máš minimálne v zmluve garantovanú.
Koľko zhruba potrebuješ? Jednoduchá matematika, peniaze sa dajú zhodnocovať zhruba infláciou, takže nerátam zhodnotenie - mesačne na dnešné pomery, ak si chceš pridať 500€, žiť z toho na dôchodku 10 rokov, potrebuješ mať nasporených 60000€. Čiže mesačne 40 rokov odkladať 125€(125x12x40=60000€). Napríklad, začneš ako 25 ročný a v 65. roku života máš pripravené peniaze na 10 rokov dopredu. Kto si však odkladá mesačne 125€ po dobu 40 rokov, však? Lepšie však menej ako vôbec. Aj tu by som sa však poradil s odborníkom.

Tretia možnosť - deti
Na záver jedna perlička, ktorá by dokázala rozlúsknuť to, nad čím si politici, odborníci a ľudia lámu hlavu. Ak by sme dokázali mať každý z nás približne viac ako 9 detí, na dôchodky by znova bolo. Táto generácia by však musela začať v dospelosti pracovať a platiť odvody. Problém prichádza preto, že nie je veľa rodín, ktoré si dnes môžu taký počet detí dovoliť, dať im vzdelanie a museli by sme to urobiť úplne všetci.

Ako riešite dôchodok vy?
Ak máte ďalšie postrehy, názory a nápady k článku, rád uvítam Vaše reakcie na orosmiroslav@gmail.com

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára