streda 31. júla 2013

Rebríček 5 najčastejších chýb pri hypotéke

Dnes sa pozrieme na najčastejšie chyby pri výbere hypotéky. Môj názor je, že najlepšie je nemusieť brať žiadnu hypotéku, no už keď sa to chystáš urobiť, existuje pár pravidiel, ktoré je dobré dodržať. Hypotéka - z francúzskeho mortgage- znamená dohoda až do smrti. Ak nechceš, aby to bol Tvoj prípad, venuj pár minút nasledujúcim riadkom. 


5. miesto - riešenie "na poslednú chvíľu"

Mnoho ľudí rieši hypotéku na poslednú chvíľu. Často sa mi stáva, že sa rozprávam s niekým, kto povie, že zatiaľ nerieši otázku bývania, že keď to bude aktuálne, tak sa nad tým začne zamýšľať. Prekvapený ostávam, keď sa dozviem, že to bude už o rok. Hypotéka je záväzok, ktorý treba plánovať v dostatočnom predstihu, aj keby to malo byť 5 rokov dopredu. Včasnou prípravou môžete ušetriť aj viac ako 10000€.
Okrem toho, že by sa takéto rozhodnutie malo riešiť v predstihu, tak by sme sa mali starať o úver aj počas jeho trvania. Zobrať hypotéku a 30 rokov nič neurobiť by bolo veľmi drahé. 

4. miesto - najlepšia hypotéka je tam, kde mi chodí výplata

Nevravím, že to tak nebude. No vo väčšine prípadov to tak nie je. Stretávam sa s tým, že ľudia nerozmýšľajú. Ty možno takých nestretneš, no naozaj existuje skupina ľudí, ktorí sa vyberú do "svojej" banky a vybavia si dohodu až do smrti. Na počkanie. Veď pracovníčka v banke bola milá určite mi nechce zle. 

3. miesto - dokážem si to vybaviť sám

Na Slovensku nebolo nikdy málo odborníkov na všetko. Sám zvládnem prácu, ktorú robím, no ak si mám opraviť auto, nezačnem to študovať, ale zaplatím odborníka. Pretože to stojí menej peňazí. Menej peňazí, ako keby som sa mal naučiť všetko, čo potrebujem a potom ešte niečo pokaziť. Vo finančníctve existuje služba, za ktorú sa neplatí a nezávislý odborník by Ti mal vedieť jednoducho vysvetliť postup a navrhnúť riešenia. Pozor na takzvaných odborníkov, riadil by som sa referenciami z okolia. Nič nemôže byť presnejšie. 
Ak človek začne vybavovať hypotéku sám, často si nepozrie všetky možnosti, nedozvie sa negatíva tej ktorej banky. Neprečíta si veci, ktoré sú v zmluve medzi riadkami. Často chybuje aj v tom, že si myslí, že najnižší úrok sa automaticky rovná najlepšej ponuke. Nie vždy je to pravda.
Keď potrebujem vytiahnuť zub, idem k takému zubárovi, ktorému dôverujem. Alebo mám druhú možnosť - vezmem "Zdravovedu" a naštudujem si potrebné detaily. Kliešte, narkóza, pohár vody. Veď to zvládnem aj sám, či nie?

2. miesto hypotéka bez poistenia

Často diskutovaná téma. Veď ručím bytom. Alebo už mi neostali voľné peniaze. Poistenie má slúžiť na to, aby som dokázal zaplatiť splátky aj keď nemám príjem. Či už z dôvodu úrazu alebo choroby. Zabudnite na bankopoistenie - úrazy sú tam často kryté až od 70%, obsahuje veľa výluk a je drahé. Banky sú tu na úvery, poisťovne na poisťovanie. Nie naopak. 
Ak človeku vypadne príjem, splátku musí aj naďalej platiť. Za nie veľkú sumu si dokáže klient zabezpečiť, že ak mu vypadne príjem, bude vedieť splácať nielen hypotéku, ale aj bežné výdaje. Nie je to drahé. Exekútor je drahší. A ak mu na poistenie neostali prostriedky, urobil chybu, ktorá sa v našom rebríčku dostala na prvé miesto. 

1. miesto neschopnosť splácať

Ľudia idú na doraz. Môžeš dávať 300€ mesačne, tak si kúpiš byt, kde bude splátka 300€. Na začiatku si vysmiaty, nové bývanie, konečne vlastné...síce nie celkom Tvoje. V liste vlastníctva je Tvoje meno, no je tam zapísaná ešte jedna inštitúcia - tá, ktorá Ti požičala. Ak vždy tvrdíš, že je to Tvoje, skús na pol roka prestať platiť splátky. 
Ak si požičiaš 50000€ za 4% úrok, na 30 rokov, splátka bude 238,71€. Ak ideš na doraz, po skončení fixácie banky prehodnocujú úrokové sadzby a splátka môže ísť hore(aj dole). Ak sa úrokové sadzby dvihnú na 6%, splátka bude 299,79€. Môžeš povedať, že zmeníš banku, otázka však je, aké budú úroky tam. To nevie nikto. Teoreticky môže byť splátka ešte omnoho väčšia. Človek by mal ísť do úveru s dostatočnou rezervou.
Štátny príspevok pre mladých je skvelá vec, ušetrí okolo 70€ mesačne. Je však možné, že to skončí aj skôr ako za 5 rokov. Nevravím, že sa to stane, no každý by mal byť schopný platiť dlh aj bez príspevku.
O tom, či človek ide na doraz je dobré sa poradiť, určite to však môžte tušiť aj sami.


Peniaze tu nie sú na to, aby sme boli ich otrokmi. Verím, že tento článok pomôže šíriť osvetu v oblasti, kde to všetci potrebujeme. V prípade otázok ma kontaktujte na mail orosmiroslav@gmail.com.

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára