piatok 6. júna 2014

Hra, vďaka ktorej bohatnete

Cashflow 101. Hra, ktorá učí myšlienky o tom, ako zbohatnúť. Prvýkrát som sa k nej dostal v roku 2005, dovtedy som často hrával stolné hry typu Monopoly a všetky podobné. Základný rozdiel je však v tom, že v Cashflow nedostaneš na začiatku závratnú sumu virtuálnych peňazí. Si zamestnanec, platíš dane, hypotéku, rodia sa ti deti, prepúšťajú ťa z práce... a pritom všetkom máš nájsť a využiť príležitosti a dostať sa von z bludného kruhu prežívania od výplaty k výplate. Často podobné realite. A často sa počas hry spoznáš a smeješ. Alebo aj nie... 

Cieľom hry je dostať sa zo života "od výplaty k výplate" na dráhu bohatých. Kupuješ rôzne akcie, nehnuteľnosti, zakladáš firmy, niekedy úspešne, inokedy menej. Hru dokážu hrať 13 roční študenti a občas ju nezvládnu ľudia ostrieľaní praxou a s ekonomickým vzdelaním. Keď zvládneš vybudovať pasívny príjem (to je taký, na ktorý nemusíš chodiť do práce) vyšší ako sú tvoje výdaje, ukázal si, že si získal finančnú gramotnosť a ... hra môže skončiť. 

Alebo si ju zahráš niekoľkokrát, aby si pochopil ako veci fungujú a potom ju začneš "hrať" v reálnom živote. Keď ľudia vravia, že podnikanie je riskantné, tak poviem to isté o riadení lietadla. Ak by som zajtra sedel v kokpite a mal dopraviť posádku do inej zeme, bolo by to riziko. Ale keby som vedel lietať, tak by to až také riziko nebolo. Podobne je to s podnikaním. 

Cashflow ťa nenaučí všetko. Zďaleka nie a určite je jednoduchšie vyhrať hru ako vybudovať finančnú prosperitu v živote. No každú myšlienku, ktorú sa v hre naučíš, môžeš použiť v skutočnom živote.

"Čím viac hráte túto hru, tým viac bohatnete." Robert T. Kiyosaki

Miroslav Oros
0918883224
orosmiroslav@gmail.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára