piatok 28. februára 2014

Štátny príspevok pre mladých - skryté podmienky

Možno si o ňom počul, možno o ňom vieš viac a možno ho už aj využívaš. Poznáš všetky pravidlá a zákutia štátneho príspevku pre mladých? Je to skutočne tak, že keď ti banka povie, že máš úrok 0,1%, že si taký dobrý úrok aj dostal? 

Čo hovorí zákon a čo robia banky?

Nechcem byť zložitý, no dajme si pár čísel. Ak nemáš rád čísla, skoč až na ďalší odstavec.
Banka nám požičia najviac 50000€ za zvýhodnených podmienok. Väčšinou štát má znížiť úrok o 2% na 5 rokov, ešte 1% má pridať banka. Už tu začína prvý háčik. Nie vždy banka klientovi 1% dá. Často inak posudzujú klienta, ktorý príspevok chce a inak posudzujú toho, ktorý berie hypotéku bez príspevku. Príklad - banka dáva klientovi úrokovú sadzbu 2,9%. Na to klient povie, že by chcel dostať aj príspevok, lebo naň má nárok. Dostane mínus 3%, takže jeho úrok bude záporný? Nie. Urobí sa nový prepočet a on bude mať horšie podmienky. 
Druhá vážna a častá chyba býva pri tom, že nie každá banka dá príspevok na 100% hodnoty bytu. V ponuke, ktorú ti dajú to často ani nepíše a pokiaľ pri sebe nemáš špeciálnu úverovú kalkulačku, nezistíš to. Napríklad našiel si si byt za 50000€, ale zvýhodnený úrok dostaneš len na 35000€. Pritom keď si laicky čítaš ponuku z banky, tak to nevidíš.
Existujú však aj možnosti ako dostať dotáciu na celý byt...

5 rokov

Dieťa sa naučí zaviazať si topánky. Vysokoškolák za 5 rokov ukončí štúdium s titulom. Tak dlho platíme eurom v čase písania tohto článku. A na 5 rokov poskytuje štát príspevok pre mladých. Preto netreba rozmýšľať o tom, na ako dlho si zafixujeme úrok. Keď ti po 3 rokoch skončí garancia úroku a banka vie, že keby si odišiel do inej banky, musíš vrátiť peniaze štátu... čo im bráni dať ti nevýhodný úrok? Nevravím, že to urobia, len sa pýtam, čo by im malo brániť, keď môžu? 5 ročná fixácia nebýva ani oveľa drahšia a niekedy nie je drahšia vôbec. Odporúčam poradiť sa s odborníkom, na ktorého máte dobrú referenciu a ktorý nepracuje pre banku. 


Pokračovanie nabudúce...

V čase písania článku máme informácie, že banky rozdielne pristupujú k tomu, ako rýchlo ubúda z dlžnej sumy. Nabudúce sa pozrieme na to, ako to v skutočnosti je a ako sa dajú ušetriť ďalšie náklady keď využívate štátny príspevok, čo treba robiť počas prvých piatich rokov, ako zabrániť prekvapeniu po tom, ako príspevok skončí a ako využiť príspevok na dlhšie ako 5 rokov. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára