nedeľa 15. decembra 2013

Požič mi 10€, zajtra vrátim

Ponuky rôznych bánk aj nebánk na prenesenie si svojho úveru sa hrnú z každej strany. Je to preto, že klesli úroky. Mnohí ľudia na tejto informácii prerobia tisíce eur. Najčastejšie tí, ktorí nič neurobia a povedia si, že pôžičku zvládajú platiť tak ako je nastavená teraz. Druhá skupina ľudí sú tí, ktorí si úver prenesú, ale nevýhodne. Kedy sa to teda oplatí a kedy nie? 

Úroková sadzba
Je to číslo, na ktoré klienti pozerajú najčastejšie. Čím menej, tým lepšie. Samozrejme s výnimkami - poplatky za poskytnutie, poistenia (mnohokrát predražené), dvojaký úrok, poplatky sa predčasné splatenie, poplatky za mimoriadne splátky, je toho celkom dosť. Chybou je si myslieť, že sa stačí pozrieť na RPMN. Vôbec nie, takmer každá banka ho udáva podľa iných pravidiel. 

Doba splácania
Vždy najdlhšia možná. Keď chcete ušetriť na preplatení. Áno, je lepšie platiť malú splátku a pravidelne urobiť mimoriadny vklad ako si nastaviť splátky vysoké. Je to kvôli tomu, že keď urobíte mimoriadny vklad, neplatíte zaňho žiaden úrok, zatiaľčo splátka je vždy rozdelená na úrok a istinu. Chybou je preto nastaviť si úver na 3 roky, lebo na prvý pohľad preplatíte menej. 

Príklad:
Ján Cashmon si vzal úver na bývanie 50 000€ za úrok 4,5%(25 rokov) a potom si vzal úver na auto 10 000€ za úrok 9%(10 rokov). Dohromady spláca 278€ a 127€ = 405€
Ak by si úver spojil a znížil úrok, môže platiť 253€ mesačne, na 30 rokov. Samozrejme, že nechce platiť úver 30 rokov, lebo by viac preplatil. 150€, ktoré mesačne ušetrí použije na mimoriadne splátky. Ak tak urobí, zbaví sa celého úveru po 15 rokoch a 6 mesiacoch! Celkovo tak vráti 75330€. 
Ak by ostal sedieť a nič nerobil, vrátil by 98577€. Pri rovnakej splátke sme tak ušetrili: 
viac ako 23000€!!!
(pri refinancovaní úveru sa určite poraďte s nezávislým odborníkom)

Pri požičiavaní však platí základné pravidlo, ktoré je vždy nad všetkými týmito. Keď si za požičané peniaze kupujem niečo, čo ma o peniaze ďalej oberá, tak je úplne zle si vôbec požičať. Mnoho mladých ľudí si kúpia auto krátko potom, ako začnú pracovať... potom volajú kamarátom a chcú požičať 10€ do výplaty:)

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára