streda 12. júna 2013

A vy bankujete s kým?

Od 10.6.2013 má pre všetky banky platiť jednoduché pravidlo - nesmú žiadať poplatok za vedenie úverového účtu a nesmú účtovať ani poplatok za predčasné splatenie úveru. Funguje to však v praxi? Zjavne nie pre všetkých. Čo Vám v nasledujúcich riadkoch popíšem je moja dnešná skúsenosť (článok píšem dva dni po zavedení pravidla).

Hypotéky 
Prijatý zákon zjavne platí iba pre "menšie" úvery - hypotéky sa zmene úspešne vyhli. Banky si pritom účtujú za predčasné splatenie 4-5% zo zostatku. Napríklad ak klient mimo výročia fixácie splatí úver vo výške 50000€ zaplatiť môže aj 2500€ poplatok. Jedna banka aj v tejto kategórii obzvlášť vyniká - Slovenská sporiteľňa(SLSP) opýtala od klienta, ktorý chcel splatiť 80000€ kvôli nevýhodnému úroku poplatok...a teraz sa zhlboka nadýchnite - 8500€!

Spotrebné úvery
Áno, určite mnohým ľuďom pomôže, ak majú nevýhodný úrok prejsť ku konkurencii bez poplatku. V pondelok odskúšané a skutočne v praxi fungujúce, banka poplatok nežiadala. Človek, ktorý platí úver vo výške 10000€ na 10 ročnej splatnosti tak môže ušetriť mesačne aj viac ako 30€. Sú prípady, kedy je tá suma ďaleko väčšia.

Banka bližsie k Vám? 
Ak klient spláca úverom iným úverom z druhej banky, je potrebná drobná spolupráca oboch zúčastnených. Odporúčam využiť služby nezávislého poradcu, ktorý sa v takej problematike vyzná a máte naňho dobré referencie. Dnešná skúsenosť ukázala, že nie je banka ako banka a niektoré sú k nám tak blízko, že sa ich nezbavíme. Pri pokuse splatiť úver v SLSP úverom z inej banky nám SLSP oznámila, že zaplatíme 99€ za každý jeden(*pridane jul/2013 SLSP dvihla poplatok na 149€). Kedže úvery boli dva, tak žiadali 198 eur. Na to, poučený novým zákonom, argumentujem, že predsa poplatky sa zrušili. Pracovníčka v banke ešte stále ochotne dodáva, že mám pravdu, no toto je poplatok nie za predčasné splatenie, ale za vyčíslenie úveru. Ktoré si šikovnejší užívateľ vypočíta aj v mobile. No pre banku, kam sme odchádzali to bolo potrebné a nutné, logicky. Tak sme skúsili opýtať dnešný zostatok, veď ten predsa musí byť zadarmo. Aj bol, no tlačivo, ktoré sme dostali pripomínalo list od druháka na základnej škole a chýbali tam nutné údaje. Pri poslednej prosbe, či tam nemôžu napísať aspoň číslo účtu kam treba peniaze poslať sme dostali odpoveď, že to by bolo porušenie predpisov, ktoré dostali. Je zaujímavé, že sa pred mesiacom tieto predpisy neplatili.

Všetky banky dokázali nové pravidlá prijať, pretože zlepšili konkurenčné prostredie. Banka, ktorá je k nám bližšie situáciu využila a poplatok jednoducho premenovala. Dávajte si preto pozor s kým bankujete, môžu byť pri Vašej peňaženke bližšie ako by ste chceli.
(orosmiroslav@gmail dot com)

---horeuvedená skutočnosť bola dnes oznámená Národnej banke Slovenska, ktorá sa poplatkom za vyčíslenie bude zaoberať, o výsledku Vás budeme informovať

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára