streda 2. decembra 2015

Ako ukázať, že si bohatý?

Skutočný príbeh. Zvoní telefón, na druhej strane sa mi ozve dievčenský hlas. Dobrý deň, som Asistentka Pána Generálneho Riaditeľa Realitnej Kancelárie KUK Reality. Sídlime v Prešove, ale sme aj v Košiciach na ulici Vymyslenej 38. Náš Pán Generálny Riaditeľ sa chce s Vami stretnúť. 

Môžeš odmietnuť? To akoby Ti zavolala asistentka prezidenta. Aj ten má menej titulov. Aj jeho asistentka menej kokce. Tak si vravím, že tomu dám polhodinu, či to stačí. Určite áno. Dohodnuté, termín potvrdený. 

Na druhý deň prichádzam na stretnutie. Pán Generálny Riaditeľ ma osobne usadí do miestnosti. Je tam len stôl, sedenie a na stole kľúče od auta. Sú tam položené akože náhodou. Riaditeľ odíde. Sedím sám a čakám. Jediné na čo sa môžem pozerať sú tie kľúče, keďže tam nič iné nie je. Nemecké auto drahej značky. Premýšľam ako sa tam dostali. Kabát je v inej miestnosti, taštička tiež. Chýba mi už len otázka, či postrážim tie kľúče. A či som si ich všimol.

Viem, že ich to školia. Polož si kľúče na stôl, aby to bolo vidieť. Viem, že sa tešíš, keď si kúpiš auto na spotrebák plus leasing a môžeš ho všetkým ukázať. Bohatstvo sa však meria inak. 

"Pýcha má miesto v hlave len vtedy, keď je hlava prázdna."

Stretnutie o ničom. Na otázku, či nechcem pracovať ako realitný maklér odpovedám nie. Aj napriek tomu si vypočujem 25 minútovú prezentáciu o tom, ako pracuje realitný maklér. Stratený čas. Keď znova odmietam, dostávam otázku, kedy sa ZAJTRA stretneme. Odpovedám, že naše podnikanie nemá prienik a že to nemá zmysel. Na to dostávam znova otázku: Tak kedy zajtra? Znova odpovedám nie. Cítim napätie, ktoré nie je príjemné ani mne, ani Pánovi Generálnemu Riaditeľovi KUK Reality. Ešte si vypočujem, aký som lúzer, keďže odmietam takú ponuku a odchádzam. Stretnutie trvalo 40 minút a Pán Gen... ... ... ... ... chcel ešte 30 minút pokračovať. 

Prečo o tom píšem? Chcem Ťa povzbudiť, ak sa Ti darí menej a ešte nemáš drahé auto. Ak nemáš drahé hodinky, ktoré by si ukazoval iným. Vzácnejšie je totiž etické a slušné podnikanie a to sa robí inak. Pretože bezcenné hodnoty, ktoré sa dnes tak silno nosia nie sú hodnoty, ktoré Ťa urobia šťastným. Plním si v podnikaní aj naše rodinné ciele, no väčšiu radosť mi urobí zákazník, ktorý vďaka nám ušetrí tisíce eur. Spolupracovník, ktorému sa zmenil život a stal sa slobodným od zamestnania. Človek, ktorý sa z nuly vypracoval na odborníka a je čestným mužom. 

Skutočné hodnoty nie sú hodinky od firmy, ktoré ukazuješ a malomeštiansky Slovák Ťa obdivuje. To, či šíriš okolo seba radosť a či má Tvoje podnikanie pridanú hodnotu je oveľa viac. 

To je tá "cesta, ktorá je dôležitejšia ako cieľ". Auto je len kopa plechu. 

Veď slovo bohatý skrýva 3 ďalšie krátke slová. Boh a ty. 

2 komentáre: